Prečo sme okrádaní?

6. decembra 2019, aaron, Nezaradené

Prečo sme okrádaní? (Zoran44) – pokračujeme v téme

Zaujal ma skvelý článok ostrieľaného bloggera Zoran44 (Prečo sme na Slovensku poriadne okrádaní?a niekoľko výborných príspevkov v debate. Sú to jednak veľmi aktuálne témy, ale predovšetkým sú to dlhodobo veľmi ťaživé traumy našej súčasnej situácie na Slovensku. Rád by som sa zapojil a trochu prispel do diskusie, možno aj navrhol nejaké ďalšie kroky, aktivity, ako prispieť k zlepšeniu.

V podstate ide o tieto dve otázky/oblasti:

  1. Prečo dovolíme ľuďom pri moci vykrádať Slovensko?
  2. Čo môžu slušní ľudia robiť proti tomu, aby sa na dôležité miesta dostávali gauneri?

K tomu prvému bodu odznelo viacero presných argumentov v spomínaných príspevkoch, skúsim zrekapitulovať a niečo doplniť.

A k druhej téme – ako je to možné, že títo ľudia sa dostali a ďalej dostávajú k tak významným pozíciám?

Želaným riešením je zabezpečiť taký systém, ktorý nedovolí dosadzovanie do týchto pozícií takých gaunerov.

Hľadáme riešenie

Samozrejme, že na to nemáme všeliek, ani žiadny čarovný prútik. Ani jediný a ten správny názor. Ale už vieme, že takýto systém je zlý, nespravodlivý a je proti tým slušným. Proti nám. Chceme s tým niečo robiť, hľadáme riešenia.

Naučíme sa to aspoň poriadne pomenovať, zistiť pravé príčiny a pomaly začneme prať to špinavé, čo sme objavili. Rozhodujúce spojiť sa, budeme hľadať odborníkov na oblasti, ktorým nerozumieme, pokúsime sa dohodnúť na pláne postupných krokov, rozdelíme si aj keď malé úlohy a skúsime s tým niečo robiť. Budeme sa sami kontrolovať, alebo zabezpečíme aj to najdôležitejšie – poctivú verejnú kontrolu. To je vážna vec, na ktorú ma pred cca 20. rokmi upozornili moji kolegovia a priatelia zo zahraničia. Skláňali nám poklony za nežnú revolúciu, kultúrne rozdelenie Československa, bez nepokojov, vzbúr a bez kvapky krvi. Ale upozorňovali, že nám chýba verejná kontrola a zodpovednosť voči verejnosti. Ako príklad často uvádzam, že keď na jednom kopci vo Švajčiarsku nasnežilo a mestské zastupiteľstvo nestihlo zabezpečiť odpratanie snehu, podnikatelia sa nedostali do svojich reštaurácií  turisti do a z hotelov. Ozvala sa kritika a starosta sám prijal zodpovednosť a odstúpil z volenej funkcie. Na také niečo si ešte počkáme.

Na záver by som rád upozornil, že po nejakej diskusii, debate a prípadne aj oprave rád skorigujem svoje nesprávne názory. Ale tiež sa budem snažiť identifikovať, čo sám/sami neviem /nevieme ani identifikovať a budeme musieť hľadať pomoc u odborníkov.

Mojim, našim cieľom by mala byť nejaká aktivita, akcia, plán – ako prispejeme k zlepšeniu. Preto hľadám ľudí, ktorí do toho chcú ísť spoločne. Mali by sme skončiť nejakými výraznými zverejneniami, prípadne petíciami alebo vystúpeniami na verejnosti. Neviem, poraďte.

Aspoň to skúsme. Nečinnosť im hrá do noty, pomáha chobotnici rásť.